5 saker som man kan göra själv för att få snabbare internet

 

Internet. Det är ju egentligen vad allt kretsar kring idag, eller hur? Utan internet är vi chanslösa. Eller ja, kanske inte riktigt chanslösa, men saker och ting blir otroligt mycket mer komplicerade när vi inte har en stabil uppkoppling. Vi kan inte jobba, studera, streama filmer eller hålla kontakten med våra nära och kära. Vi kan inte heller läsa nyheter eller lyssna på radio från telefon eller andra enheter utan internet. Om man bor i ett hus där uppkopplingen ibland sviker kan man lätt bli frustrerad. Det är ju otroligt jobbigt att inte ha ett nätverk som gör det som det ska göra. När internet är dåligt finner man sig själv oftast sittande i långa telefonköer för att få kontakta med sin leverantör som ska hjälpa till att lösa problemet. Ibland kan det röra sig om driftstörningar som man själv inte kan påverka, men många gånger kan det även handla om små saker som går att åtgärda på egen hand. Om man är trött på att vänta i telefonköer kan man med fördel kontrollera dessa 5 saker för att på egen hand försöka få bukt på problemet.

 

  1. Kontrollera att ingenting är trasigt eller att abonnemanget inte är fel

Det är routern som ger internet i majoriteten av hemmen idag. Därför är steg ett alltid att kontrollera så att routern eller sladdarna inte är trasiga. Det kan ju vara så att routern är gammal och behöver bytas ut, eller att sladdarna som man kopplar in har gått av. Börja alltid med att kontrollera utrustningen för att säkerställa att allt är som det ska. Om allt ser bra ut, gå vidare till nästa steg.

 

  1. Uppdatera mjukvaran i routern

Även om en router ser bra ut på utsidan kan det vara så att den behöver uppdateras. En router har, precis som en dator, mjukvara som då och då behöver uppdateras. Oftast informerar internetleverantören om detta när man köper routern men ibland kan det krävas att man själv gör lite efterforskningar. En router som inte har den rätta mjukvaran kan skapa ett långsammare trådlöst nätverk – så säkerställ att den har alla uppdateringar som behövs. Om man inte vet hur man går tillväga med detta kan man kontakta en nätverkstekniker som hjälper till att lösa problemet. har man till exempel kameraövervakning hemma är det viktigt att man ser till så det inte finns några flaskhalsar i nätet. Även en wifi förstärkare utomhus är viktig att den drivs av en nätverkskabel.

 

  1. Skaffa accesspunkter

 

Om man bor i ett stort hus och har en bra router, men ändå upplever att man har dåligt wifi kan det vara klokt att förstärka wifi. Det kallas även accesspunkter och fungerar som förlängningar av routern. Med hjälp av dessa punkter kan man få bättre signal från routern i hela huset och slippa tänka på att man behöver vara nära routern för att få bra wifi. Ett bra tips är att ha en på varje våning i huset, eller på varje sida av huset om man bor på ett plan.

 

  1. Se över placeringen av routern

 

Om man inte bor i ett stort hus kan det vara så att man behöver flytta på routern för att få bra signal över hela bostaden. Ett bra tips är att placera routern centralt i bostaden för att signalen ska nå ut så långt som möjligt.

 

  1. Be om hjälp

 

Om de fyra första stegen inte var till någon hjälp är det nog bäst att ställa sig i den där telefonkön trots allt. Ibland kan teknikerna lösa problemet centralt, men ibland kan de komma hem till bostaden om felet om omfattande. Kanske är man i behov av att dra nätverkskabel eller installera trådlöst nätverk för att problemet ska lösas. Det är faktiskt leverantörens jobb att bistå med hjälp – så utnyttja det. Oavsett om du behöver en elektriker tumba eller en nätverkstekniker lönar det sig ofta att be om hjälp.