Trapprenoveringar – dumt att glömma

När genomförde du en trapprenovering senast, med handen på hjärtat? Det är lätt att glömma bort trapporna i helheten när det gäller statusen på hushållet, men att ignorera själva transportsträckan för ditt hem kan tyvärr straffa sig i längden. Det kanske kan te sig naturligt att vi hellre tittar på väggar, målning, häftiga möbler och köksinredning före vi faktiskt tar itu med våra trappor – men faktum är att trappor har en livslängd som mycket annat, samtidigt som det kan lyfta inredningen i hemmet rejält. Trappor är något vi passerar, ofta flera gånger per dag, och att ha en snygg trappa i modernt material (eller klassiskt med massivt trä, rep och annat som hållare) kan verkligen boosta både värde och stilen på hemmet.

Om du behöver inspiration och nya idéer för trappan där hemma rekommenderar vi starkt att du kontaktar en trapphantverkare som får komma in med nya ögon. Som med alla hantverk kräver trapp renovering kompetens och bred erfarenhet, ofta sådan som vi själva saknar i större grad än när det kommer till till exempel golvläggning eller tapetsering. Det finns också anledning att faktsikt investera i rejäla material och kunskap när trappan ska lagas eller göras om, eftersom skaderisken om trappan går sönder är påtaglig. Samtidigt gäller det att hantverket är slitstarkt och står sig med åren, både för att spara pengar och tid. Om inte annat kan en väl utförd renovera trappa inomhus bli en utgångspunkt för att göra om andra rum och stilar i hemmet, som en slags grogrund för dina renoveringsmöjligheter. Hur ofta är det inte så att vi börjar med något som kan kännas mundant (om än så viktigt, som att slipa trappa), och på vägen får vi nya inslag och idéer som känns nya, fräscha och möjliga. Vi hoppas att denna lilla påminnelse har gett dig några idéer (och inte för många skuldkänslor)!

Limfog och massivträ – material som håller och stöttar

Det är kanske inte ofta du söker efter tips om limfog, massivträ eller torkning av virke – men det är precis som trappor något som vi inte alltid ser eller lägger tankekraft på, men som ändå bygger upp det mesta omkring oss. Speciellt om du ska renovera eller ta itu med större projekt – som att bygga sommarstuga eller hus – behöver du limträskivor och mycket annat av god kvalitet. Det är också en marknad och ett fält som också gör framsteg, trots att reflexen för många helt enkelt är att tänka ”skiva som skiva”, och tar bilen till bygghandeln i all hast för att smacka upp plywood på precis allting. Det är, som många andra förhastade beslut i byggsvängen, något som ofta straffar sig i längden. Precis som att du måste vara medveten om var till exempel gips ska användas istället för trä, är det lika viktigt att veta om du ska byta vanligt virke mot KL-trä. KL-trä är nämligen en annan variant av att arbeta med träslag, och innebär att massivt trä används i mycket högre grad. Det ger i sin tur en unik känsla i rummet – om du inte tror oss, fråga någon som varit i ett rum bestående till största del av massivt trä vad skillnaden är. De kommer garanterat kunna berätta, även om de inte förstår tekniskt varför! KL-trä eller WOOD-X är faktiskt så exklusivt att många leverantörer inte säljer det till privatpersoner, utan istället arbetar mot snickare och entreprenörer – du som är sugen på Kl trä ska alltså i första hand vända dig till dessa, för att arbeta in det i ditt bygge.

Smidigheten att byta till elektriska arbetsfordon

Om du är hantverkare och läser det här kanske ovanstående inte är någon nyhet – inte heller om du känner en entreprenör och ofta får lyssna på företagssnacket. Däremot finns det andra kurvbollar som kanske inte alltid dansar runt frontalloben i hjärnan – det vill säga hur företaget faktiskt tar sig runt. Det blir så klart vanligare och vanligare med elfordon och hybridbilar på alla våra vägar, men många firmor tuffar fortfarande runt i gamla bilar eller företagstransporter som kostar betydligt mer än de smakar. Ett smart sätt att både göra företaget mer kostnadseffektivt och miljövänligt (vilket också enligt undersökningar är extra viktigt för konsumenter idag, särskilt unga vuxna). Elektriska arbetsfordon går som bekant på förnybar elektrisk energi, och kräver varken dyr bensin eller andra farliga drivmedel – allt du behöver är tillgång till en laddstation, vilket också kan installeras såväl hemma som vid företagets lokaler. Ett elektriskt arbetsfordon är också tystgående, vilket är en fantastisk räddare i nöden i redan smärtsamt högljudda och bullriga miljöer där lastbilar och andra motorer annars brukar störa. Det kan också finnas bidrag och andra stöttande iniativ att få, som kan göra övergången från fossildrivna bilar och lastbilar till arbetsfordon el ännu smidigare.

En sak som lätt ignoreras är också det faktum att eldrivna fordon ofta har en mer rättfram reparation än mekaniska bilar, då motorerna är i viss mån annorlunda. Inte mindre tekniska, det är trots allt fordon vi pratar om, men annorlunda. Det kanske låter banalt att påpeka att en dieselmotor kräver andra mekaniska och kemisa delar samt processer än ett batteri och en elmotor, men när elbilar blir vanligare och vanligare pressas också priserna och effektiviteten i att reparera dem. När du kombinerar detta med det faktum att du inte behöver köpa diesel eller bensin (och eventuellt betala avgifter för att använda dessa icke-förnybara drivmedel) är det lätt att inse den ekonomiska vinningen som finns att hämta.